NATO, îngrijorată, pentru că Rusia mobilizează un amplu dispozitiv în Mediterană

NATO, îngrijorată, pentru că Rusia mobilizează un amplu dispozitiv în Mediterană
Publicat: 19/10/2016, 22:40
Actualizat: 29/03/2019, 11:04

„Rusia mobilizează întreaga Flotă militară nordică și o mare parte a Flotei baltice în ceea ce este cea mai mare desfășurare de forțe după sfârșitul Războiului Rece”, a declarat un diplomat din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Nu este vorba de o acțiune prietenoasă… În două săptămâni, vom asista la o intensificare a raidurilor aeriene asupra orașului Alep, în cadrul strategiei Rusiei de a declara victoria acolo”, a adăugat diplomatul NATO, sub protecția anonimatului.

Norvegia a anunțat că, în ultimele zile, a observat șapte nave militare ruse, inclusiv portavionul cu propulsie nucleară Amiralul Kuznețov, trecând prin Marea Barents spre Marea Nordului, în drumul spre Marea Mediterană. La bordul portavionului Amiral Kuznețov sunt sute de avioane de vânătoare și recunoaștere care pot participa la raidurile aeriene în Siria.

În urmă cu câteva ore, Rusia a solicitat explicații coaliției internaționale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în orașul sirian Alep, sugerând că s-ar proteja rețeaua Al-Qaida. „Avem informații despre bombardamente ale coaliției conduse de Statele Unite, mai ales de avioane belgiene, asupra unor zone civile din orașul sirian Alep. Ne așteptăm ca liderii coaliției internaționale, mai ales Belgia, precum și instituțiile internaționale care au criticat atât de mult raidurile aeriene ruse din Alep să aibă o reacție adecvată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate. Dacă nu comentează nimeni, vom trage concluzia că preocupările nu sunt privind situația civililor din Alep. Toată agitația mediatică are rolul de a proteja Frontul al-Nusra, filiala siriană a rețelei Al-Qaida, și împiedicarea Rusiei să elimine grupurile teroriste din Alep”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Ca reacție la aceste acuzații, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Rusiei.

Recent, Statele Unite, Franța și Națiunile Unite au criticat presupuse bombardamente ruse care ar fi avut ca efect moartea unor civili în orașul sirian Alep. Rusia a respins acuzațiile.

Statele Unite încearcă să protejeze filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida și alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administrației Bashar al-Assad, a acuzat, pe 30 septembrie, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, pe fondul disensiunilor cu Washingtonul pe tema Siriei. Serghei Lavrov a denunțat încălcarea de către Statele Unite a promisiunilor de a separa grupul Jabhat Fateh al-Sham (Frontul Al-Nusra), filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida, de grupurile rebele moderate. „Statele Unite au promis solemn că vor avea ca prioritate separarea forțelor opoziției siriene de Frontul Al-Nusra. Însă, în pofida promisinilor repetate, noi avem din ce în ce mai multe motive să credem că, de la bun început, planul SUA a fost să păstreze Frontul Al-Nusra pentru Planul B, adică pentru momentul schimbării regimului”, a afirmat Serghei Lavrov.

Șeful diplomației de la Moscova a făcut aceste declarații în contextul în care Statele Unite au insistat ca Rusia să înceteze bombardamentele în zona orașului sirian Alep timp de șapte zile. Rusia a refuzat să suspende atacurile, argumentând că acest interval ar permite regruparea „organizațiilor teroriste”.

Marți, Administrația Bashar al-Assad a acuzat coaliția coordonată de Statele Unite că intenționează să le permită teroriștilor din cadrul rețelei Stat Islamic să părăsească orașul irakian Mosul pentru a merge în Siria. Coaliția condusă de Statele Unite intenționează să permită trecerea teroriștilor din Mosul spre Siria, a acuzat, potrivit Reuters, Comandamentul armatei siriene, avertizând că va lua toate măsurile de apărare. Conform Damascului, coaliția occidentală a securizat unele drumuri pentru a le permite teroriștilor să se infiltreze în estul Siriei, unde ar urma să creeze „noi fronturi de luptă”.
Armata irakiană a lansat luni ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, situat în nordul Irakului, aflat de peste doi ani sub controlul rețelei teroriste sunnite Stat Islamic. „Orice încercare de traversare a frontierei reprezintă un atac asupra suveranității Siriei și va fi confruntat cu toate forțele disponibile”, avertizează armata siriană.

Organizația teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni în nord-vestul Irakului și în estul Siriei, unde a proclamat un „califat”.

Statele Unite oferă susținere armatei irakiene în operațiunile antiteroriste, dar și grupurilor insurgente din Siria care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia oferă susținere militară Administrației Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×